Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.
Läs mer
Jag förstår

Bristerna i rehabiliteringen slår hårt mot cancersjuka

MARICA LINDMARK HENRIKSSON ORDFÖRANDE BRÖSTCANCERFÖRENINGEN OLIVIA MEDELPAD SIGRID NILSSON ORDFÖRANDE BRÖSTCANCERFÖRENINGEN ÖRNSKÖLDSVIK CATRIN GAREFELT BRÖSTCANCERFÖRENINGEN ÅDALEN

19 juni

Medicinska framsteg gör att allt fler lever länge med kronisk cancer och för dem är rehabilitering avgörande för livskvaliteten. Men trots att det finns ett nationellt vårdprogram för rehabilitering vid cancer, följs det sällan.

Nu måste Region Västernorrlands sjukvårdspolitiker ta sitt ansvar och skapa möjligheter till rehabiliter-ing även för kroniskt cancersjuka.

Bröstcancerförbundets medlemmar vittnar om att de inte får den rehabilitering de behöver. Detta trots att det sedan 2014 finns ett nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering som bland annat fastslår att vården bör ge alla patienter en individuell rehabiliteringsplan.

Spridd bröstcancer är en smärtsam sjukdom där bara var femte lever fem år efter att de fått diagnosen. Det drabbar oftast kvinnor mitt i livet, kanske med små barn och karriär. För dem och deras familjer kan rehabilitering som sjukgymnastik, smärtlindring och samtalsstöd, vara avgörande för hur de sista åren i livet blir.

Nu måste Region Västernorrlands politiker agera.

För det första måste det bli tydligt vem som är ansvarig för patientens rehabilitering.

För det andra bör alla patienter få en individuell rehabiliteringsplan, som en del av den individuella behandlingsplanen.

För det tredje måste patienternas familjer också få stöd. Det är inte rimligt att man ska behöva se sin förälder eller kärlek vara svårt sjuk, utan att få hjälp att hantera sin egen sorg.

Det är dags att vården anpassas efter hur verkligheten ser ut i dag. Politiker, det är dags att ta beslut som gör skillnad på riktigt.

Fakta om rehabilitering vid cancer:

Rehabilitering handlar om att få tillbaka så många som möjligt av sina förmågor och leva ett så bra liv som möjligt utifrån de förutsättningar man har.

Rehabilitering omfattar många typer av insatser och kan ske inom öppenvården, på sjukhus, i hemmet eller på särskilda rehabiliteringsanläggningar. Det kan syfta till att hjälpa patienten med såväl fysiska smärtor och hinder, som psykiska, sociala eller emotionella konsekvenser av sjukdomen.

Det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering använder följande definition: ”Cancerrehabilitering syftar till att förebygga och reducera de fysiska, psykiska, sociala och existentiella följderna av cancersjukdom och dess behandling. Rehabiliteringsinsatserna ska ge patient och närstående stöd och förutsättningar att leva ett så bra liv som möjligt”.

Fakta om spridd bröstcancer:

Spridd bröstcancer är bröstcancer som spridit sig till andra delar av kroppen, till exempel skelettet eller andra organ. Spridd bröstcancer är kronisk och kan inte botas, men den kan behandlas. Man kan leva olika länge med en spridd bröstcancer, men statistiken säger att tre av fyra dör inom fem år från diagnos. I Sverige lever cirka 5 500 kvinnor med spridd bröstcancer och 1 500 insjuknar årligen.

MARICA LINDMARK HENRIKSSON

ORDFÖRANDE BRÖSTCANCERFÖRENINGEN OLIVIA MEDELPAD

SIGRID NILSSON

ORDFÖRANDE BRÖSTCANCERFÖRENINGEN ÖRNSKÖLDSVIK

CATRIN GAREFELT

BRÖSTCANCERFÖRENINGEN ÅDALEN

Källa: www.allehanda.se

Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem