Klämdagen – självundersökning Varje månad ska ha en klämdag. Vilken blir din?

2 oktober

missa_ingen_klamdag.width-800 (1).png

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. En tidig upptäckt kan rädda liv. Att lära känna sina bröst och undersöka dem regelbundet är därför en god vana.

Självundersökning är ett bra komplement till mammografiscreening och extra viktigt för kvinnor under 40 och över 74 år, som inte blir kallade på kontroller inom ramarna för det svenska mammografiprogrammet.

Klämdagen är en tjänst som påminner dig om att undersöka dina bröst mer regelbundet. Appen innehåller instruktioner och bilder på hur du undersöker brösten på bästa sätt.

Vilken dag blir din klämdag? Ladda ner appen i mobilen och få en påminnelse varje månad.
Appen är tillgänglig både för iPhone och Android.

Så här undersöker du dina bröst:

1. Stå framför en spegel. Placera armarna bakom nacken och granska formen. Har brösten sin vanliga form och storlek? Ser bröstvårtorna ut som de brukar?

2. Känn igenom brösten efter knölar eller andra förhårdnader och om bröstet har oförändrad fasthet. Undersök bröstet med motstående sidas hand. Använd raka fingrar och känn igenom bröstet med små cirkelrörelser.

3. Kläm på bröstvårtan för att inspektera om det kommer ut vätska. Undersök till sist armhålan.

4. Undersök även brösten i liggande ställning med ena handen under huvudet.

Tips! Många tycker att det är lättare att undersöka sina bröst i duschen. När brösten är intvålade kan det vara lättare att upptäcka eventuella ojämnheter och förändringar.

Klämdagen är utgiven av Bröstcancerförbundet med stöd av Novartis, Roche, Amgen och Pfizer.

Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem